tiistai 16. syyskuuta 2014

SAMKissa Suomen parasta opetusta!


Otsikon väite saanee joidenkin lukijoiden karvat välittömästi pystyyn. Ensinnäkin Satakunnassa pitää kehumisen sijasta vähätellä. Ja toiseksi, eihän tuo voi pitää paikkaansa. Kyseessä ei kuitenkaan ole kehuminen vaan fakta, joka meidän pitää ilolla ja ylpeydellä hyväksyä. Ammattikorkeakouluista valmistuneita on vuosittain yli 20 000. Jokainen heistä antaa ministeriön ylläpitämään OPALA-järjestelmään henkilökohtaisen näkemyksensä saamansa opetuksen laadusta asteikolla 1-4. Kyseessä on siis opiskelijoiden mielipide.
SAMK on tarkastelujakson 2005-2013 aikana sijoittunut 26 ammattikorkeakoulun joukossa aina vähintään kuudenneksi. Ykköseksi SAMK on yltänyt kolme kertaa. Viime vuonna tuli pronssia. Koko tarkastelujaksoa verrattaessa SAMK saa kaikkien ammattikorkeakoulujen joukossa kultaa. Niukasti hopealle jää Mikkeli ja selvänä kolmosena tulee Oulu. Koulutusalakohtaisissa vertailuissa SAMK on viimeisen kolmen vuoden aikana ollut aina mitaleilla kulttuurialalla ja tietojenkäsittelyssä sekä kahtena viime vuonna ykkösenä liiketaloudessa. Tekniikan ja sote-alan koulutuksissa on myös tuotu useita mitaleita kotiin.
Opetuksen laadun lisäksi tärkeitä ammattikorkeakoulun toiminnan mittareita ovat työllistyminen ja valmistuneiden osaaminen. Valmistuneiden työllistymisessä SAMK sijoittuu ammattikorkeakoulujen joukossa parhaimpaan kolmannekseen. Kärkisijoja pitävät suuret kaupungit poikkeuksena Lappeenranta. SAMK tekee säännöllisin väliajoin kyselyn työnantajille. SAMKista valmistuneiden osaamiseen on oltu tyytyväisiä: vain alle viisi prosenttia työnantajista on ilmaissut tyytymättömyytensä. Parannettavaa toki kuitenkin edelleen on.
SAMKissa tehdään paljon töitä opiskelijoiden ohjaamisen ja opetuksen edistymisen seurannan parissa. Tämä on tärkeää, koska opiskelijoilla on erilaisia elämäntilanteita ja noin puolet heistä käy opiskeluaikana töissä. Opetuksen laadun ytimessä ovat osaavat opettajat. Opetus elää tiiviissä yhteistyössä työelämän ja työpaikkojen kanssa. SAMKilla on monia oppimisympäristöjä, jotka mahdollistavat käytännön projektien tekemisen, mm. aurinkoenergialaboratorio, merenkulun simulaattorit, mobiiliverkkolaboratorio, tutkimusvesiverkosto ja hoitotyön simulaatioympäristö. Yrittäjyystaitoja kehitetään Apparaatissa, Soteekissa ja Yrityskiihdyttämössä. Suomen Yrittäjien tekemän tutkimuksen mukaan Satakunnan alueen yrittäjät omaavat eniten kokemusta opiskelijayhteistyöstä. Yrittäjistä huomattava enemmistö (81,7 %) piti ammattikorkeakoulua alueen vetovoiman lisääjänä.
Opetus- ja kulttuuriministeriön papereissa SAMKin tehtävänä on toimia alueen kansainvälistäjänä, yrittäjyyden edistäjänä ja innovaatioverkoston veturina, joka tekee tiivistä yhteistyötä yritysten, yhteisöjen, korkeakoulujen ja kehittämisorganisaatioiden kanssa. Tehtävä on vaativa. Laadukas opetus ja tyytyväiset valmistuneet ja heidän työnantajansa ovat tässä avainasemassa. Raumalla Merikoulunmäelle ja Satamakadulle ja Porissa Asema-aukiolle valmistuvat uudet kampukset tulevat entisestään parantamaan maakunnan elinvoimaa. Kampusten kahviot, kirjastot, laboratoriot, oppimisympäristöt sekä luennot ja seminaaritilaisuudet tulevat vetämään pörinällään puoleensa meitä kaikkia satakuntalaisia.

SAMK on satakuntalaisten oma korkeakoulu. Ollaan ylpeitä sen laadukkaasta opetuksesta.

Kiitokset asiantuntijaopettajillemme loistavasta työstä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti