perjantai 20. syyskuuta 2024

SAMK on ottanut elinkeinoelämän tarpeista lähtevän johtavan roolin Satakunnassa

Otsikon mukaista johtavaa roolia ei toki voi itse ottaa, vaan se on tekemisillä ansaittava. Nostan esiin erityisesti neljä tällaista tekemistä. Ensinnäkin, SAMKin Porin ja Rauman kampuksilla on viimeisen kahden vuoden aikana käynnistynyt neljä tutkinto-ohjelmaa suoraan elinkeinoelämän tarpeista ja toivomuksesta: tieto- ja viestintätekniikka, elintarviketekniikka, prosessi- ja materiaalitekniikka sekä robotiikan DI-koulutus.

Ihminen ja uudistuva teollisuus

Toiseksi, SAMK haluaa tehdä ja tekee sitä tutkimusta mitä maakuntamme tarvitsee. Tiedämme, että Suomi elää Satakunnan ja Länsirannikon teollisuudesta, ja että Satakunnassa on Suomen ainoa automaation, robotiikan ja tekoälyn yrityskeskittymä, joka käsittää yli 100 yritystä. SAMKin RoboAI tutkimuskeskus palvelee tätä kokonaisuutta.

Syntyvyys laskee, väestö ikääntyy, työikäinen väestö vähenee ja huoltosuhde heikkenee. Jokaisen satakuntalaisen työ- ja toimintakyvyn ylläpitäminen on ensiarvoisen tärkeää, koska muualta Suomesta on haastavaa saada uusia työntekijöitä. Meidän tulee tukea työntekijöidemme fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia edellytyksiä selviytyä sekä työssään että jokapäiväisessä elämässä. Tätä työtä tekee SAMKin uusi Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus.

Huoltovarmuutta ja tiedolla johtamista

Satakunnassa kuten koko Suomessa tulee varautua mahdollisiin kriiseihin ja häiriötilanteisiin, jotta ihmiset, elinkeinoelämä ja yhteiskunta voivat turvallisesti elää arkeaan. Satakunnalla on runsaasti vahvuuksia ja kykyjä, jotka auttavat ylläpitämään huoltovarmuutta esimerkkeinä energiatuotanto, elintarviketuotanto, monipuolinen teollisuus, varuskunnat, turvallisuuskeskus, hätäkeskus ja logistiset yhteydet. SAMK onkin valinnut huoltovarmuuden strategiseksi nousevaksi alakseen, ja tulee osoittamaan tähän työhön omia resurssejaan.

Toisena nousevana alana on tiedolla johtaminen, joka on noussut merkittäväksi liiketoiminnan kehittämisen ja organisaation johtamisen tekijäksi osana digitalisaation ja datatalouden merkityksen kasvamista. SAMKin Tiedolla johtamisen keskus tukee maakuntamme yrityksiä jalostetun datan hyödyntämisessä omassa päätöksenteossa ja uusien palvelujen ja tuotteiden kehittämisessä.

Kansainvälisiä työntekijöitä ja yliopistokoulutusta

Kolmantena palaan työikäisen väestön vähenemiseen. Tarvitsemme välttämättä opiskelu- ja työperäistä maahanmuuttoa. SAMK on vastannut tähän haasteeseen kahdeksalla englanninkielisellä tutkinto-ohjelmalla esimerkkeinä Nursing, Logistics ja Artificial Intelligence. SAMKissa opiskelee nyt jo yli 1000 kansainvälistä opiskelijaa, ja jatkossa yli 1500.

Neljäntenä palaan tutkinto-ohjelmiin, joista aloitin. Tiedämme varsin hyvin, että omaa yliopistoa emme tule saamaan, koska ikäluokat pienenevät ja Turun ja Tampereen yliopistoillakin on ajoittain haasteita saada opiskelijoita. SAMK onkin käynnistänyt yhteistyön neljän yliopiston kanssa: diplomi-insinööri/maisterikoulutuksen osalta mainittakoon Aalto-yliopiston kemiantekniikka, Vaasan yliopiston robotiikka ja energia sekä Helsingin yliopiston luonnonvarojen kestävän käytön teknologiat. Åbo Akademin kanssa on käynnistymässä tohtoriohjelma. Lopuksi todettakoon, että SAMK on käynnistänyt sopimuksellisen yhteistyön kahdentoista eurooppalaisen yliopiston kanssa. Tästä kuulemme pian lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti