perjantai 29. huhtikuuta 2016

Olemme teollisuuskorkeakoulu


Vuonna 1885 Suomen senaatin asetuksella perustettiin ensimmäiset teollisuuskoulut, joissa koulutettiin työnjohtajia ja mestareita teollisuuden ja rakennustoiminnan palvelukseen. Teollisuuskoulut toimivat jatkosodan alkuun 1941 asti.
Vuonna 2016 SAMK päätti profiloitua teollisuuskorkeakouluksi. Koska Satakunta on teollisuusmaakunta ja sen merkitys kansallisena teollisuus- ja vientikeskittymänä on kiistaton. Koska Satakunta on suhteellisesti koko maan toiseksi teollistunein alue teollisuuden henkilöstön, palkkasumman ja liikevaihdon määrällä mitattuna. Koska Porin ja Huittisten välillä on kansallisesti merkittävä teollisuuskäytävä. Koska Raumalla on erinomaisen innovatiiviset Lakarin ja Seaside Industry Parkin teollisuualueet. Ja koska Pohjois-Satakunnassa on Kirkkokallion agroekologinen teollisuuspuisto.
Teollisuusyritysten luottamusta tulevaisuuteen kuvaa Porin ja Rauman kaupunkiseutujen tiedossa olevien ja käynnistyvien investointien määrä, joka on yhteensä noin miljardi euroa. Yritysten investointihalukkuus ja alueen teollisuuspainotteiset kehittämisohjelmat osoittavat, että maakunnassa vallitsee selkeä yhteinen näkemys kehittämistarpeista ja hallitusohjelmatavoitteista sekä vahva tahtotila teollisuuden uusiutumisen tukemiseen. SAMK vahvistaa yhteistä tahtotilaa profiloitumalla teollisuuskorkeakouluksi.
Teollisuuskorkeakoulu painottaa uudistumista, vientiosaamista ja työvoiman toimintakykyä. Profiilivalintaa tukevat erityisesti SAMKin konetekniikan, automaation, energiatekniikan, logistiikan ja kansainvälisen liiketoiminnan koulutukset. Teollisuuden uudistumisen tärkein yksittäinen tekijä on automatisointi. Satakunta on Suomen automaatio- ja robottialan keskittymä. Satakunnan automaatioverkostossa toimii tällä hetkellä 98 automaatio- ja robottiyritystä. Pelkästään Ulvilan alueella on lähes neljänkymmenen automaatioalan huippuyrityksen keskittymä.
Teollisuus on nopeasti matkalla kohti neljättä teollista vallankumousta. Teollisuus 4.0:n perustana on älykkäiden esineiden verkko. Teollisuuden koneet, laitteet, prosessit ja tuotantolaitokset viestivät ja antavat käskyjä internetin kautta toisilleen ja niitä voidaan ohjata yhteensopivin työkaluin. Tulevaisuuden älykkäät tehtaat optimoivat ja kontrolloivat tuotantoprosesseja paljolti itse. Automaatio ja Teollisuus 4.0 on SAMKin koulutuksen ja tutkimuksen vahvuusala.
Muuhun Suomeen verrattuna Satakunnassa on kaksi alueellista erityispiirrettä, joilla on vaikutusta kansallisella tasolla: 1) alue on elinkeino- ja toimialarakenteeltaan erittäin monipuolinen ja 2) ulkomaalaisomistuksen osuus suurimmista yrityksistä on korkea. Monipuolinen elinkeino- ja toimialarakenne edellyttää SAMKilta jatkossakin laajaa tekniikan, liiketalouden ja sosiaali- ja terveysalan koulutusta ja tutkimusta.
SAMK on alueen innovaatiojärjestelmän keskeinen toimija, kansainvälistäjä ja yrittäjyyden edistäjä. Haluamme lisätä rooliamme työelämäyhteistyön alueellisena kokoavana voimana, jotta voimme vieläkin paremmin palvella alueen yrityksiä ja yhteisöjä. Teollisuuskorkeakoulu-profiili tulee suuntaamaan SAMKin panostuksia teollisuuden uudistumiseen ja uusiutumiseen. Profiilin mukaista toimintaa tulee ohjaamaan tinkimätön kansainvälistyminen sekä koulutuksessa että tutkimuksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti